The Hive Renovation

The ring beam starts to go in!

One of the biggest hurdles with the renovation of The Hive is that we are not allowed to increase or reduce the volume of the building during the process. This obviously proved difficult when the foundations went in (being a 150 year old building it didn’t have any to start with) The only way for it to be done safely was to prop up the building section by section dig the foundation, fill with concrete, and build the new structural wall as quickly as possible.

Another area where it has proven to be difficult is putting in the ring beam, usually done in one step. Instead, Karl has been cutting away the old rotting wooden ring beam stage by stage and replacing with concrete. slowly it is starting to take shape and hold all of the righthand side of the building together.

Here is how the old wooden ring beam looked: